loader image

تشنج ناشی از تب چیست و عوامل مهم در پیشگیری

Category: مقالات علمی Comments: 0

 

 

بررسی اجمالی

 

تشنج ناشی از تب تشنجی در کودک است که در اثر تب ایجاد می شود. تب اغلب ناشی از عفونت است. تشنج های ناشی از تب در کودکان جوان و سالمی که رشد طبیعی دارند و قبلاً هیچ علامت عصبی نداشته اند رخ می دهد.

هنگامی که کودک شما تشنج تب دارد می تواند ترسناک باشد. خوشبختانه، تشنج‌های ناشی از تب معمولاً بی‌خطر هستند، فقط چند دقیقه طول می‌کشند و معمولاً نشان‌دهنده یک مشکل جدی سلامتی نیستند.

شما می توانید با ایمن نگه داشتن کودک خود در طول تشنج ناشی از تب و با ارائه آرامش پس از آن به او کمک کنید. با پزشک خود تماس بگیرید تا کودک شما در اسرع وقت پس از تشنج ناشی از تب ارزیابی شود.

 

علائم

 

معمولاً کودکی که تشنج ناشی از تب دارد، همه جا می لرزد و هوشیاری خود را از دست می دهد. گاهی اوقات، کودک ممکن است فقط در یک ناحیه از بدن بسیار سفت شود یا تکان بخورد.

 

کودکی که تشنج ناشی از تب دارد ممکن است:

تب بالاتر از 100.4 فارنهایت (38.0 درجه سانتیگراد) داشته باشد.

از دست دادن هوشیاری

دست ها و پاها را تکان می دهد.

 

تشنج های ناشی از تب به دو دسته ساده یا پیچیده طبقه بندی می شوند:

تشنج های ساده تب دار. این رایج ترین نوع از چند ثانیه تا 15 دقیقه طول می کشد. تشنج های ساده تب دار در یک دوره 24 ساعته عود نمی کنند و مختص یک قسمت از بدن نیستند.

تشنج پیچیده تب. این نوع بیش از 15 دقیقه طول می کشد، بیش از یک بار در 24 ساعت رخ می دهد یا در یک طرف بدن کودک شما محدود می شود.

تشنج های ناشی از تب اغلب در عرض 24 ساعت پس از شروع تب رخ می دهد و می تواند اولین علامت بیماری کودک باشد.

 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

پس از اولین تشنج تب کودک خود، حتی اگر تنها چند ثانیه طول بکشد، در اسرع وقت به پزشک کودک خود مراجعه کنید. اگر تشنج بیش از پنج دقیقه طول کشید یا با موارد زیر همراه بود، با آمبولانس تماس بگیرید تا کودکتان را به اورژانس ببرند:

 

استفراغ

سفتی گردن

مشکلات تنفسی

خواب آلودگی شدید

 

علل

 

معمولاً دمای بدن بالاتر از حد طبیعی باعث تشنج ناشی از تب می شود. حتی تب با درجه پایین نیز می تواند باعث تشنج تب شود.

عفونت

تب هایی که باعث تشنج ناشی از تب می شوند معمولاً به دلیل عفونت ویروسی و کمتر به دلیل عفونت باکتریایی ایجاد می شوند. به نظر می رسد ویروس آنفولانزا (آنفولانزا) و ویروسی که باعث روزئولا می شود، که اغلب با تب بالا همراه است، بیشتر با تشنج های ناشی از تب همراه است.

تشنج بعد از واکسیناسیون

خطر تشنج ناشی از تب ممکن است پس از برخی واکسیناسیون های دوران کودکی افزایش یابد. اینها شامل واکسن دیفتری، کزاز و سیاه سرفه و واکسن سرخک، اوریون، سرخجه است. یک کودک ممکن است بعد از واکسیناسیون تب خفیف پیدا کند. تب، نه واکسن، باعث تشنج می شود.

 

عوامل خطر

عواملی که خطر ابتلا به تشنج ناشی از تب را افزایش می دهند عبارتند از:

 

سن کم. بیشتر تشنج های تب در کودکان بین 6 ماه تا 5 سال اتفاق می افتد و بیشترین خطر بین 12 تا 18 ماهگی وجود دارد.

سابقه خانوادگی. برخی از کودکان تمایل خانواده به تشنج را با تب به ارث می برند. علاوه بر این، محققان چندین ژن را با حساسیت به تشنج ناشی از تب مرتبط کرده‌اند.

 

عوارض

بیشتر تشنج های ناشی از تب هیچ اثر ماندگاری ندارند. تشنج های ساده ناشی از تب باعث آسیب مغزی، ناتوانی ذهنی یا ناتوانی های یادگیری نمی شوند و به این معنا نیستند که فرزند شما یک اختلال زمینه ای جدی تری دارد.

تشنج ناشی از تب، تشنج تحریک شده است و نشان دهنده صرع نیست. صرع وضعیتی است که با تشنج های مکرر غیرقابل تحریک ناشی از سیگنال های الکتریکی غیر طبیعی در مغز مشخص می شود.

تشنج های مکرر تب

 

شایع ترین عارضه احتمال تشنج های تب دار بیشتر است. خطر عود بیشتر است اگر:

 

اولین تشنج کودک شما ناشی از تب خفیف بود

تشنج و تب اولین علامت بیماری بود

یکی از اعضای نزدیک خانواده سابقه تشنج ناشی از تب دارد

کودک شما در زمان اولین تشنج ناشی از تب کمتر از 18 ماه سن داشت

 

جلوگیری

بیشتر تشنج های ناشی از تب در چند ساعت اول تب، در طی افزایش اولیه دمای بدن رخ می دهد.

به کودک خود دارو بدهید.

دادن استامینوفن (تیلنول، سایرین) یا ایبوپروفن (ادویل، موترین و دیگران) به کودک شما در ابتدای تب ممکن است کودک شما را آرام ‌تر کند، اما از تشنج جلوگیری نمی‌کند.

 

هنگام دادن آسپرین به کودکان یا نوجوانان احتیاط کنید. اگرچه آسپرین برای استفاده در کودکان بزرگتر از 3 سال تایید شده است، کودکان و نوجوانانی که از آبله مرغان یا علائم مشابه آنفولانزا بهبود می یابند هرگز نباید آسپرین مصرف کنند. این به این دلیل است که آسپرین با سندرم ری، یک بیماری نادر اما بالقوه تهدید کننده زندگی، در چنین کودکانی است.

Share this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *